Thursday, July 19, 2012

Bubur Kacang+RotiKering+Sagu

B4 posa kami sepakat membuat bubur kacang hijau+roti kering+sagu untuk disedahkan kepada semua staff d office ni. Kebetulan hr ni hujan turun tanpa henti memang sedap dihirup panas2...
ehh...kamoo mau resepinya? hehe bah mari aku tunjuk ajar...senang jak bah nanti kamoo boleh cuba buat untuk sungkai ok...

mula2 rendam kacang hijau semalaman... 
esok nya didihkan kacang hijau ni hingga pecah + lembut pastu masukkan air gula merah yg telah di cairkan biasanya kami beli yg dah siap hancur jgn beli yg ketul k...

tunggu air dah mendidih baru masukkan sagu dan didihkan lg sehingga pecah atau kembang kemudian barulah masukkan roti kering yg telah dipatah2kan..

agak2 dah nak ttp api baru masukkan santan pekat tunggu mendidih sekejap letak garam sedikit dan bolehlah dihirup panas2... 

~Selamat Mencuba~

p/s- Semua bahan diatas tanpa sukatan (versi saya) main campak2 n ikut citarasa masing2

No comments:

Post a Comment

Komen Anda!